Proefproject Wet Kwaliteitsborging

We lopen graag voorop als het gaat om kennis over nieuwe regelgeving. De nieuwe Wet Kwaliteitsborging (Wkb)zal veel gaan veranderen in de branche. De overheid trekt zich terug als controlerende instantie. De verantwoordelijkheid komt bij de marktpartijen te liggen. Dat vereist wel dat de bouwkwaliteit goed gecontroleerd wordt. Om te kijken hoe marktpartijen met deze verantwoordelijkheid omgaan heeft de gemeente Rotterdam het proefproject architect aan zet geïnitieerd. In bepaalde gevallen hoeft een opdrachtgever hierbij geen omgevingsvergunning meer aan te vragen. Tijmen Versluis is gecertificeerd om met dit proefproject mee te doen. Omdat er geen vergunningsaanvraag meer nodig is kan het proces aanzienlijk worden ingekort en hoeven er ook geen leges betaald te worden. 

Hoe werkt het?

Om alles in goede banen te leiden moeten architecten gecertificeerd worden. Als ze zich niet aan de regels houden kunnen ze worden uitgesloten van deelname. Voor de transparantie en controleerbaarheid moeten er wat extra stapjes gemaakt worden in het proces:

  1. Ontwerp
  2. Ruimtelijke controle (bestemmingsplan, welstandsnota).
  3. Informeren van omwonenden (men kan tenslotte geen bezwaar maken op een vergunning).
  4. Selecteren aannemer en technische uitwerking.
  5. Technische controle (bouwbesluit)
  6. Melding start bouw.
  7. Bouw met technische controle en documentatie.
  8. Gereed melding en Dossier Bevoegd Gezag indienen (alle revisiestukken tbv archief gemeente).

De kwaliteitsborging (ruimtelijk, stap 2 en technisch, stap 7) wordt gedaan door een externe partij die net als architect eigen huis ook gecertificeerd is. Zo wordt voorkomen dat de slager zijn eigen vlees keurt.

Niet alle projecten komen in aanmerking voor vergunningsvrij bouwen. Het om niet gestapelde woningen (maximaal 2) en bijbehorende bouwwerken en het mag alleen in de groene gebieden op onderstaande kaart. (Klik op de kaart voor een link naar de de originele site). Het lijkt misschien alsof dit project alleen bedoeld is voor particulieren, maar dat is niet het geval. Wilt u weten of uw project binnen het project ‘architect aan zet’ gerealiseerd kan worden, neem dan even contact met ons op.

Meer relevante artikelen

BENG gediplomeerd

BENG gediplomeerd

Voor alle aanvragen omgevingsvergunning geldt vanaf 1 januari 2021 dat deze moeten voldoen aan de eisen voor Bijna Energie Neutraal Gebouw...

Lees meer