Prijsvraag RAP 2018

Leiden

Prijsvraag 2018

Omschrijving

Dit project is een inzending voor de in 2018 uitgeschreven ontwerp- en ideeën prijsvraag door Stichtng ArchiScienza en RAP Leiden voor het project 071 Nieuwe Parels.

Waarom?
De flat aan de Kiekendiefdorst staat langs de IJsselmeerlaan, dé entreeweg van de Merenwijk. Het mooie groene karakter van de IJsselmeerlaan wordt overschaduwd door gedateerd aandoende galerijflats uit de jaren 70. De hoek van de Kiekendiefhorst schreeuwt om aandacht. Zoals op de foto te zien is, is deze hoek blind richting de IJsselmeerlaan. Daar waar andere delen van de flat grotendeels uit het zicht zijn door grote bomen en struiken, is de hoek van Kiekendiefhorst uitermate prominent zichtbaar aan de IJsselmeerlaan. Een relatief kleine ingreep kan de flat als geheel een positief gezicht geven en vanwege de belangrijke positie zelfs het karakter van de hele Merenwijk verbeteren.

Maisonnettes
We hebben gekozen om slechts twee maisonnettes toe te voegen en de vijf naastgelegen appartementen te renoveren. Zodoende is de plan qua schaal passend in zijn omgeving en niet slechts een incident. De nieuwe woningen worden ontsloten via de bestaande galerijen. Door de toepassing van maisonnettes wordt een nieuwe woningtypologie toegevoegd. Bovendien hoeft er geen nieuw trappenhuis gemaakt te worden, via de galerijen zijn er namelijk altijd meerdere vluchtroutes vanuit de woning. Een grote vide geeft een luxe uitstraling aan de maisonnettes, maar zorgt ook voor een bijzondere transparantie van het gebouw.

Ontwerp
Het volume is 30 graden gebogen. Hierdoor zijn de balkons van de maisonnettes beter op het zuiden georiënteerd en krijgt het gebouw een duidelijk gezicht naar de IJsselmeerlaan. In tegenstelling tot de bestaande flats, benadrukt het nieuwe volume juist de verticaliteit. Goed verzorgt metselwerk zorgt voor een tijdloze uitstraling. Op de bestaande consoles van de flat worden grote boom/plantenbakken gemaakt. Hierdoor kan het groene karakter van de Merenwijk worden voortgezet in eigentijdse architectuur. Aangezien de rest van de flat ook nodig gerenoveerd moet worden, ligt het voor de hand de balkonhekken op gelijke wijze vorm te geven.

Vermeldingen